Takmålning & Takbehandling

Mossa på taket – här är allt du behöver veta

Har det börjat växa mossa på ditt tak? Att ha mossa på taket kan skapa besvär för dig som husägare – dels så blir taket lättare fuktigt efter regn och snö, och sedan kan mossan börja växa in i betongpannorna, vilket gör att fukten hamnar även där. När det sedan blir minusgrader och frost ute kan mossan göra hål och spränga betongpannan.

Det bästa du kan göra är att börja ta bort mossan så fort du ser den, annars kommer mossan bara att växa, problemet att bli värre och reparationskostnaderna högre. Nedan har du lite tips & råd.

Därför blir det mossa på taket

Det finns många olika orsaker till varför det kan börja växa mossa på taket. Ligger ditt hus i ett skogsområde bland många träd kan det lättare växa mossa på taket. Vilken vinkel ditt tak har, om det finns en beläggning på takpannorna och huruvida taket är isolerat ordentligt från insidan är andra faktorer som avgör om det lättare kan växa mossa på taket.

Riskfaktorer för att det ska växa mossa på taket

  • Ligger ditt tak i skuggan? Mossa gillar inte sol, så ligger taket i skuggan bör du hålla extra koll.
  • Ett tak utan beläggning släpper igenom mycket fukt – är pannorna fuktiga under en längre tid så ökar risken för att mossa ska börja växa.
  • Mossan växer gärna i en fuktig miljö, därför är det generellt på norrsidan av taket som mossa först börjar växa. Speciellt på underkanten av takpannorna kan det börja växa mossa eftersom solens strålar inte når fram dit.
  • Takets lutning kan avgöra om det börjar växa mossa eller inte. På branta tak är det oftast mindre mossa eftersom regnet lättare och snabbare rinner ner än på ett tak med låg lutning.

Så växer mossa på taket

Allt som ramlar och fastnar på taket, till exempel löv, fågelspillning, frön från träd och pollen, blir till slut gödning – och på så sätt kan mossan börja växa på och efter en längre tid in i takpannorna. Ju längre in mossan kommer desto större risk för frostsprängningar. Vi kan hjälpa dig med några olika metoder att få bukt på mossan. Antingen mekanisk städning och lägga på grönfri eller högtryckstvätt samt målning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.